Η αμερικάνικη κυβέρνηση προκάλεσε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της επιδότησης του κινεζικού αλουμινίου κατηγορώντας το Πεκίνο για την διάσπαση των τεχνικών μεριδίων της παγκόσμιας αγοράς .Η καταγγελία , που πρέπει να αντικρούσει το Πεκίνο είναι αυτή που θα εντείνει την αυξανόμενη εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχοντας υποσχεθεί ότι η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με την Κίνα θα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά του.
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η καταγγελία , αφορά άμεσα την κινέζικη βιομηχανία που προκαλεί την διέλαση αλουμινίου ,όπου τους καθιστά υπεύθυνους για την παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ. Οι οποίοι απαγορεύουν τις επιδοτήσεις που προκαλούν «σοβαρή ζημιά» σε άλλα μέλη του οργανισμού.
Στην καταγγελία αναφέρεται ότι τα κρατικά κατευθυνόμενα δάνεια καθώς και άνθρακας, ηλεκτρική ενέργεια και αλουμίνια στον κινεζικό κλάδο αλουμινίου προκαλούν τέτοια ζημιά, καθώς μειώνουν τις διεθνείς τιμές και διευρύνουν τεχνητά το μερίδιο αγοράς της Κίνας.
Το εμπορικό γραφείο των ΗΠΑ ανέφερε ότι η παραγωγική δυναμικότητα της Κίνας αναφορικά με το αλουμίνιο αυξήθηκε περισσότερο από τέσσερις φορές μεταξύ του 2007 και του 2015, ενώ οι διεθνείς τιμές μειώθηκαν περίπου 46%. Η Κίνα παράγει σήμερα πάνω από το 50% του παγκόσμιου αλουμίνιου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η πρωτογενής παραγωγή αμερικανικού αλουμινίου μειώθηκε 37% παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε η συνολική κατανάλωσή του στις ΗΠΑ. Τα 9 από τα 14 αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής αλουμινίου σταμάτησαν την παραγωγή τους από το 2011 και μόνο το ένα λειτουργεί με πλήρη παραγωγική δυναμικότητα.
Με ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι η αμερικανική καταγγελία «δεν έχει πραγματική βάση», ενώ δεσμεύθηκε να την αντιμετωπίσει σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ. «Η κινεζική αγορά αλουμινίου είναι μία πολύ ανταγωνιστική και σύμφωνη με τους κανόνες της αγοράς βιομηχανία» «Τα σχετικά δάνεια και αγορές πρώτων υλών δίνονται όλα απόλυτα με βάση τους κανόνες της αγοράς και του εμπορίου. Το αποκαλούμενο πρόβλημα επιδοτήσεων, που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, δεν υφίσταται»