Το πετρέλαιο είναι ο μεγαλύτερος παράγοντα που μεταβάλει τις τιμές των προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Εξίσου σημαντικές είναι και οι μεταβολές μιας χώρας από τα ποσοστά του Πληθωρισμού αλλά του ΑΕΠ.
Σήμερα οι τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 36 μονάδες , όπου συσφίγγει την αγορά αλλά και την ζήτηση κάθε χώρας.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι θετικά λειτουργεί το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις για σύσφιγξη της προσφοράς πετρελαίου και της βασικής ζήτησης. Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 15% από το ρεκόρ του Μαρτίου, στα 456,5 εκατομμύρια βαρέλια, κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πέρυσι. Μια από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές χώρες του κόσμου η Κίνα ανάφερε εχθές ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας για την υπερβολική αισιοδοξία γύρω από την ανάπτυξη που τροφοδοτείται από τεράστια χρέη και κερδοσκοπικές επενδύσεις.
Επίσης, η Κίνα, η οποία διεκδικεί την πρωτιά στις εισαγωγές πετρελαίου θα επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, η πτώση των τιμών δεν θα αντισταθμίσει την επιβράδυνση της βιομηχανίας. Ο σχολιαστής της Degiro βλέπει την πτώση της τιμής του πετρελαίου ως δίκοπο μαχαίρι, για τις χώρες εισαγωγής. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία εισάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί. Ωστόσο, η υψηλή τιμή της ενέργειας ώθησε τον πληθωρισμό υψηλότερα, στοιχείο που αποτελεί κομμάτι της αναπτυξιακής στρατηγικής του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.